15 juni 2019
15:00

Sundborns GoIF A

Referat: Swesom FC A - Sundborns GoIF A

I den 9:e omgången kom årets första förlust för Sundborns GoIF i Dalafemman när Swesom rättvist segrade med 4-1 på ett varmt och soligt Maservallen i Borlänge. SGoIF gör sin svagaste prestation för säsongen samtidigt som Swesom spelar bra och gör det jobbigt för gästerna.

Rent resultatmässigt började annars matchen som så många matcher tidigare i serien. Efter en trevande inledning, där Swesom har ett visst spelövertag, slår centrala mittfältaren Johan Strömer en djupledsboll från mittplanen upp mot Filip Laudon som tar med sig bollen i fart och går förbi sin motståndare och kommer in till höger i boxen där han avslutar lågt bredvid målvakten, vilken får en touch på bollen men inte tillräckligt för att styra den utanför målramen. 0-1 efter 10 spelade minuter. Det som dock händer i samband med målet är att Laudon skadar baksida lår (sträckning/bristning?), vilket säkerligen påverkade matchutgången. Laudon spelade dock vidare men var kraftigt begränsad i löpningen, vilken kanske är den starkaste sidan hos seriens skytte- och poängkung.

Även efter målet är det fortsatt spelövertag för hemmalaget som är framme och hotar flertalet gånger där de utnyttjar glappet mellan SGoIF:s lagdelar som i sin tur antingen frigör ytor på kanterna eller gap i backlinjen. Det ena ger det andra. Swesom har förvånansvärt lätt för att komma rättvända med boll på SGoIF:s planhalva och att hemmalagets anfallsspelare därtill har mycket fart i benen renderar i stora svårigheter för SGoIF att freda den egna målburen. Swesom pressar även väldigt högt med mycket folk vilket gör att spelet inte hinner sätta sig för SGoIF - med mycket bolltapp därtill. Det blir ingen riktig struktur i varken spelet med eller utan boll.

Efter att matchuret passerat halvtimmen kunde inte SGoIF hålla emot längre. Efter ett bolltapp på mitten kommer Swesom i en snabb spelvändning där försvaret inte hänger med varpå en hemmaspelare viker in i boxen och sätter ett säkert avslut bakom Nabi Husseini i sundbornskassen. 1-1, vilket inte kom helt oväntat. Ställningen står sig till paus.

I pausen pratar SGoIF om att ta tag i matchen och hålla bollen mer inom laget. Det upplevdes även saknas inställning hos spelarna, vilken behövde bli mycket bättre om det skulle finnas nån chans till att ta 3 poäng.

SGoIF börjar andra halvlek piggt och är kallare med boll, precis enligt vad som bestämdes i paus. Men Swesom fortsätter att pressa högt och stressar SGoIF-spelarna till misstag. Det blir inga längre spelsekvenser för SGoIF samtidigt som Swesom matar en del bollar bakom backlinjen. De flesta av bollarna lyckas dock SGoIF-försvaret avvärja, men i 58:e minuten ger just en sådan långboll frukt. Bollen studsar in mot Husseini i straffområdet som börjar tveka på om han hinner vänta in bollen i straffområdet eller om han ska rensa, en tveksamhet som leder till att en Swesom-anfallare hinner få en tå på bollen och peta den över Husseini - öppet mål. 2-1. Ett tungt mål att släppa in och SGoIF får därefter svårt att prestera. Det skapas förvisso chanser till kvittering, men det skapas än fler chanser för utökad ledning där Husseini bland annat räddar ett friläge. Lägg därtill att Swesom missade målramen i ytterligare ett par frilägen.

Som om inte SGoIF hade det nog motigt i kvitteringsjakten kommer ett dråpslag i 66:e minuten när Swesom ånyo slår en höjdboll på djupet, vilken studsar över mittbacken Jacob Dahl och renderar i ett friläge. Dahl hinner ikapp spelaren och krokar i denne strax utanför straffområdet utan av vidröra boll - rött kort. Om positionsspelet saknade struktur innan utvisningen var det inget emot hur det såg ut efter utvisningen. SGoIF upplevdes vilset och spelarna verkade inte heller ha vare sig någon ork eller tro till att bryta igenom Swesom-försvaret. Istället kommer ett förväntat 3-1-mål efter en kommunikationsmiss mellan målvakt och försvar som ånyo renderar i ett öppet mål, dock från snäv vinkel nere vid kortlinjen, men likväl ett öppet mål. Spiken i kistan. På stopptid gör även Swesom 4-1 efter ett inspel från hemmalagets vänsterkant som når bortre ytan där en spelare flyger fram och stöter in bollen i mål.

Segern är klart rättvis och inget ska tas ifrån Swesom som verkligen spelar bra fotboll - både försvars- och anfallsmässigt. Men det är självklart en stor besvikelse hos SGoIF sett till den egna prestationen vilken var väldigt svag. Absolut finns det alltid förklaringar. Ett SGoIF som kommer upp i nivå ska ha en mycket bra chans till att kamma hem samtliga poäng mot ett lag av Swesoms nivå, men det inbegriper självklart kraftigt minimerade misstag. Samtliga 4 mål härrör utifrån slarv på ett eller annat sätt, och sådant slarv blir ett lag hårt bestraffat för mot ett så snabbt och bollskickligt lag som Swesom.

Som nämndes tidigare var det självklart ett kraftigt avbräck att Laudon inte kunde gå för fullt efter skadan. Det blev tydligt hur mycket av anfallsspelet som inte fungerade utan forwardens löpningar och genombrytningar. Laudon byttes ut i slutet av matchen och med facit i hand borde Laudon ha vilat redan från skadetillfället, både sett ur ett spel- och skadeperspektiv. Det saknades även någon som klev fram i Laudons frånvaro, en situation som laget måste bli bättre på att hantera - fler spelare måste ta offensivt ansvar. Det var även stor rotation på spelarnas positioner under matchen vilket rimligtvis påverkade spelets struktur tillika spred en osäkerhet i laget. Möjligtvis är det en av förklaringarna till att SGoIF:s spel aldrig kunde sätta sig.

Analyser kan det göras oändligt många av, men ett faktum är att laget inte räckte till mot Swesom samt att SGoIF:s förlustsnolla nu är spräckt. En läropeng är införskaffad och förhoppningsvis har laget gjort sin läxa till nästa match mot M.I.L borta på ABB Arenas konstgräs i Ludvika onsdagen 26/6 (kl 19), vilket också är vårsäsongens sista match.